Leírás
A nemesítők időről időre kísérleteznek újabb fajták előállításával, hiszen a nemesítés elsődleges célja, hogy minél több előnyös tulajdonsággal rendelkező egyedet hozzanak létre. Nincs ez máshogy a citromillatú kakukkfű esetében sem, ami nem annyira közismert, mint társai. Ez az évelő hibrid fajta a Thymus vulgaris (Kerti kakukkfű) és Thymus pulegioides (Hegyi kakukkfű) keresztezéséből származik. Bokros növekedésű, fásodó szárú félcserje, mely a felálló fás szárak felett hozza friss hajtásait. A citromillatú kakukkfű ’Bertram Anderson’ fajtája leveleinek színváltozataival hívja fel magára a figyelmet. Apró, ovális levelei világoszöld és arany színükkel, növelik a növény díszítő értékét és erős citrom illatot árasztanak, mely közvetlenül virágzás előtt éri el maximumát. Leveleit általában frissen vagy szárítva használják salátákba, halakhoz, húsételek elkészítéséhez. Apró, dekoratív, lila színben tündöklő virágai júliusban nyílnak, melyekkel igazi ékje lehet kertünknek.
Mediterrán eredetű növényként melegkedvelő, az átlagosnál magasabb a hő- és fényigénye, ezért olyan helyet válasszunk neki kertünkben, ahol bőséges napfényben részesül. Szárazságtűtő évelőként toleráns a forró, nyári napokkal szemben, de ez csak a többéves állományokra jellemző. Fagyérzékeny növény, az erős téli fagyok nagy károkat okozhatnak, de hazánkban a hótakaró alatt könnyen átvészeli ezt az időszakot. A fiatal tövek kifejezetten igénylik a folyamatos vízellátást, de egyszerre ne adjunk sok vizet, különben a gyökerek tönkremehetnek.
Talajigényeit figyelembe véve nem válogatós, azonban az erősen kötött, hideg, mély fekvésű területeken gyengébb a növekedése. A porhanyós, laza szerkezetű, jó vízgazdálkodású, tápanyagban dús meszes talajokat kedveli.